Dovi

Lilypie - Personal pictureLilypie Fourth Birthday tickers
Lilypie - Personal pictureLilypie Second Birthday tickers

2013. július 14., vasárnap

Doviduma

Hetek óta készülök rá, hogy írjak Dovi beszédéről. Aztán úgy egy hete el is kezdtem gyűjtögetni, de rá kellett jönnöm, hogy nincs értelme, mert naponta annyi új szót tanul, hogy nem tudom követni. És mindent utánoz, amit mondunk. Például pénteki nagy fáradtságomban kiszaladt a számon, hogy basszus. Erre cérnahang válaszol: bassus! Irtó cuki volt egyébként. Máskor a barátnőm volt itt, aki mondta valakire, hogy kattant. Meg béna. A hangsúlyt nem tudom itt leírni, ami a visszhangban hallatszott. Minden esetre Dovi nagyon jól ki tudja választani a folyamatos szövegből a lényeges szavakat. Az egyik kedvencem, hogy "tapatapata, jó?" Mert ugye szoktam neki mindig mondani, hogy mit csinálunk. Például: most elmegyünk a piacra, és veszünk barackot, jó? Na, hát ezekből neki ennyi maradt meg. Valami halandzsa, a végén meg: jó?

Vannak olyan szavak, amiket mindg másképp mond. A "még" eleinte "mém" vagy "mé" volt. Mostanában "pékk". És ha megkapja, amit még kért, mondja, hogy "enyém". Eddig inkább azt mondta, hogy tessék.

A legfontosabb szavakkal nincs hiba, bármikor bármilyen helyzetben mondja, hogy enni, inni, ebééééd, cici, azt iiis, ami jelent másik cicit, másik cipőt és általában minden másikat. Ha meg befejezte, akkor kééész! És ha  mégsem, akkor "issza" (vissza).

Van néhány hosszú szó, amit nagyon jól mond: kokodik (krokodil), tetete/tejete (teteje), bicici (bicikli), bijajos (villamos).

Már meg tudja különböztetni a zöldségeket meg gyümölcsöket, nem minden alma. Van baná', 'épa, epe' is.

Testrészek is mennek: kesze (keze), ojja, szeme, ája, tapa (talpa) stb.

Pici, nagy, mutogatva.

Tudja a nevét is, különböző variációk fordulnak elő: Doi, Dodi, Doni. Azért még mamát is mond magára. De mások neveit is tudja, és hamar megtanulja. A kedvenc barátnői: Dina, Emma, Noa.

Van néhány szó, amit teljesen tisztán mond: golyó (a kölesgolyót jeleni), igen. És ha elesik, vagy leejt valamit, akkor csüccs, 'oppá, bucc.

A hintában meg énekel, hogy híííííta papapapa. De tegnap Másikkal már próbálta az egész dalt végigénekelni.

Valamelyik nap meg a kádban lévő fürdős krokodilnak azt mondta, hogy kokodik, deje! És közben integetett a kezével. Ez meg már egy egész mondat.

Olyan bonyolult dolgokat is megért, hogy ezt hozd ide, azt fogd meg, vidd ki a pelust a kukába, vidd be ezt a Papának stb.


3 megjegyzés:

  1. Ez persze csak töredéke a valódi szókincstárnak... :)
    De az egy újabb fokozat, hogy ültünk az asztalnál és ott volt a szemüveged, Dovi rámutatott és azt mondta: Mama :)

    VálaszTörlés
  2. Meg azt is megtanultuk, mi a szél. Odatartotta az arcát és fújta a szél és mondta is: szé pu (szél fúj) és amikor abbahagyta azt mondta: emen (elment)...
    és még egy csomó minden, amit csak ő tud és mi nem :)

    VálaszTörlés
  3. De hiszen sokat mond, csak nem a Te nyelveden, hanem a sajátján. Már miért is neki kéne a tiédet megtanulni???

    VálaszTörlés