Dovi

Lilypie - Personal pictureLilypie Fourth Birthday tickers
Lilypie - Personal pictureLilypie Second Birthday tickers

2012. március 19., hétfő

Dvár Torá

Hétvégén Szirákon voltunk Sábátolni. Rav Keleti megkérdezte, hogy szeretnék-e dvár torát (tanítást, néhány gondolatot, ami nekem eszembe jut a hetiszakaszról, vagy az aktuális ünnepekről) mondani.Nem igazán szeretek sok ember előtt beszélni, de volt egy téma, amin már sokat gondolkoztam, úgyhogy végül azt elmondtam.



Íme:

Az egyiptomi fogság alatt a nők nagyon sokat tettek azért, hogy sok zsidó gyerek szülessen. Például az egész napos fárasztó munka után ahelyett, hogy pihentek volna, kicsinosították magukat, hogy tetsszenek a férjeiknek. Amikor a fáraó meg akarta öletni a csecsemőket, a bábák azt mondták neki: a zsidó asszonyok úgy szülnek, mint az állatok, nem kell nekik segítség. És rengeteg gyerekük lett, akár hatosikrek is.

Ebből - hogy hatosikreik születtek - tudjuk, hogy a nép létszámának a növelése az Ö-rökkévaló akarata volt (mert ez nem egy mindennapi jelenség, és mi nem tudjuk befolyásolni). Ennek az akaratának a teljesítéséhez a nőket használta eszközül. A nők pedig szívesen vállalták - és vállalják ma is - ezt a szerepet, annak ellenére, hogy nagyon nehéz dolguk volt.

Hiszen a terhességnek rengeteg olyan tünete van, amelyek külön-külön kellemetlenek és bosszantóak. Megnő az ember hasa, vizes lesz a lába, szédül, hányingere van, a szülés fájdalmairól nem is beszélve. És ekkor még csak éppen elkezdődik a gyereknevelés, ami még több nehézséget hoz egy nő életébe.

Mégis, azzal, hogy egy nő gyereket szül, nem valakinek a kérését teljesíti. Nem azért viseli el ezt mind, mert az Ö-rökkévaló így akarta. Egy nőnek a lényéből fakadó legbelsőbb igénye a gyerekek szülése és nevelése. Olyannyira, hogy ez elhomályosítja a sok kellemetlenséget, amelyeket így, hogy tudja, hogy mindez minek az érdekében történik vele, örömmel tapasztal meg.

És, hogy ez a legbelsőbb igény megegyezik az Ö-rökkévaló akaratával (hogy szaporodjunk és sokasodjunk) a nők úgy köszönik meg, hogy minden reggel elmondják: Báruh [...] seászáni kircono (Áldott [...], aki az akarata szerint teremtett).



Még sose beszéltem így, maximum a diplomavédésemen. Na, ez annál sokkal jobb élmény volt. Rav Keleti meg még néhányan mondták, hogy szép volt. Meg énekeltek is nekünk mazel tovot a végén.

1 megjegyzés: