Dovi

Lilypie - Personal pictureLilypie Fourth Birthday tickers
Lilypie - Personal pictureLilypie Second Birthday tickers

2009. március 19., csütörtök

Tömegközlekedés...

Azt hiszem már említettem pár dolgot a buszokkal kapcsolatban, de a mai élményem a sukról hazafelé arra indított, hogy írjak erről egy egész bejegyzést.
Először is két buszról van némi fogalmam, hogy merre járnak és mit csinálnak. Van a 18-as, ami egész sűrűn, kb 20 percenként jár. ez elég jó járat, mert nagyon hosszú a pályája, majdnem mindenhova el lehet menni vele. Egy baja van, hogy nem tudom, visszafelé hol kell rá felszállni, mert építik a villamost (kb 4-5 éve) és fel van túrva a fél város. Viszont a ház előtt tesz le. Van még a 12-es, amivel iskolába kell menni, és jó, ha félóránként jön egy. szóval vagy elkésünk, vagy fél órát várunk ott. Ezért kitalálták páran, hogy gyalogolnak reggelenként. Csatlakoztam is hozzájuk, mert így is 3/4 óra az út, és nem kell buszra várni. :) Amúgy megkérdeztem egy könyvesboltban, hogy van-e olyan térkép, amin rajta vannak a buszok. Hát nincs. Minek is lenne, amikor folyamatosan változik a közlekedés és a város.
A sofőrök vezetési stílusa is elég különös. Szoktam látni néha a buszon imádkozó embereket, először nem értettem, hogy miért imádkoznak a buszon is, de aztán rájöttem... Az egyetlen túlélési technika, ha leülsz és kapaszkodsz. Ehhez nem árt még, ha elmondasz néhány zsoltárt is. :)
A leszállás is külön kihívás, vagy legalábbis az lenne a magyar sofőrökkel, mert ugye oda kéne menni az ajtóhoz a megálló előtt, de felállni életveszélyes. Szerencsére azért ők kicsit másképp állnak a dolgokhoz, és nem olyan szívbajosak a megállón kívüli megállástól, mint a magyarok. :) Ha véletlenül mégsem várná meg, amíg az öreg néni végigvonszolja a tömegen a gurulós bevásárlószatyrát, csak oda kell kiabálni, hogy "náááág, reeeegááááá".
Meg mindenki az első ajtón száll fel, és bemutatja a bérletét, vagy vesz jegyet. Nagyon vicces kis pénztartó ketyeréjük van a vezetőknek, hogy ne kelljen a visszajárót kiválogatni. Viszont amíg az utolsó fizet, a busz rendszerint elindul, és az első pár métert nyitott ajtóval teszi meg, csak a "feeling" kedvéért...
A sukról hazajönni pedig a legnagyobb kihívás a buszokkal kapcsolatban. Szerintem a Jeruzsálemben közlekedő összes busz megáll ott. Tehát iszonyú tömeg van, mindenki hatalmas cuccokkal felpakolva, mivel vásároltak ugye. A buszok meg csak jönnek, csak jönnek. Mert hogy általában 4-5 áll egymás mögött a megállóban. Ez azért is vicces, mert a hátrébb álló buszok is kinyitják az ajtót, de ha elöl állsz, nem látod a számát persze, és az ezer ember között meglehetősen nehéz helyezkedni (pedig tudjuk, hogy csak az a fontos). De végülis ez sem baj, mert ha nem nyitja ki az ajtót a vezető, csak be kell kopogni...

1 megjegyzés: